13/11/12

Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών και τη μετενέργεια


Η Δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματική την πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, που μείωσε…

τον κατώτατο μισθό και κατήργησε την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έκρινε ότι η συγκεκριμένη ΠΥΣ «εκδόθηκε κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τα Δικαστήρια».

Ακόμα στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι «η ΠΥΣ 6/2012 δεν ασκεί καμία επιρροή στην ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ και ότι ισχύουν πλήρως οι περιορισμοί που αυτός θέτει στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας».

Η ανακοίνωση της ΟΣΜΕ επισημαίνεται επίσης ότι το Δικαστήριο «με αυτές τις σκέψεις, και αφού προέκυψε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος από εκείνους που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ, κρίθηκε άκυρη η απόλυση συναδέλφου οδηγού ΚΤΕΛ και υποχρεώθηκε ο εργοδότης του να τον απασχολεί και να του καταβάλλει κανονικά της αποδοχές του».

Σύμφωνα πάντα με την ΟΣΜΕ, η απόφαση του Πρωτοδικείου έρχεται «να επιβεβαιώσει ότι η νομοθετική λαίλαπα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας δεν θα καρποφορήσει, όσο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη επιμένει να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τις Αρχές που αποτελούν το θεμέλιο του δικαιϊκού μας συστήματος».

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ακόμη ότι «όσοι οραματίζονται μια κοινωνία διαμορφωμένη κατά τα μνημονιακά πρότυπα, μια κοινωνία δηλαδή των ισχυρών με τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος, καλά θα κάνουν να λάβουν υπ’ όψη τους ότι το έσχατο καταφύγιό μας, η ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχει αλωθεί από τα προτάγματα της μνημονιακής εξουσίας» και καταλήγουν:

«Πριν σπεύσουν να κάνουν χρήση των “δυνατοτήτων” που θεωρούν ότι τους παρέχει ο, “απορρυθμιστής” πλέον, νομοθέτης, θα πρέπει να αναλογίζονται τις συνέπειες που θα υποστούν από τις παράνομες αποφάσεις τους σε βάρος των εργαζομένων, όταν επιληφθούν τα Δικαστήρια. Αυτό που είναι βέβαιο από πλευράς μας, είναι ότι θα παλέψουμε με όλα τα μέσα, ώστε να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση, ούτε μία αντεργατική ενέργεια που δεν θα προσκρούσει στο τείχος της έννομης προστασίας, που ήδη υψώνεται από τα Δικαστήρια της χώρας, αλλά και στους δικούς μας ανυποχώρητους, κοινούς αγώνες».
από το directnews.gr

Πηγή: http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου