23/11/12

Η ώρα του διαχειριστικού ελέγχου για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δ. Πατρέων - Σε ποιο γραφείο ξεχάστηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για τα εισιτήρια;


Μία... πονεμένη ιστορία, που, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, φάνηκε ότι κάποιοι θα ήθελαν να την ξεχάσουμε, θα μας απασχολήσει εκ των πραγμάτων στο άμεσο μέλλον.
Ο λόγος για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον πολύπαθο Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, που ζητήθηκε με αφορμή τα όσα πρωτοφανή και ανεκδιήγητα έλαβαν χώρα με την...
πολύκροτη υπόθεση των εισιτηρίων, εξαιτίας της οποίας σχεδόν εκπαραθυρώθηκε από την ηγεσία του Οργανισμού ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ., Αντώνης Σκιαθάς.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Mαΐου, όταν επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι παρέλαβαν ανώνυμες μεν επιστολές, αλλά συνοδευόμενες από αδιάσειστα τεκμήρια (θεωρημένα από την Εφορία μπλοκ εισιτηρίων), εκ των οποίων προέκυπτε ότι τα εισπραχθέντα από σειρά ολόκληρη εκδηλώσεων του Φεστιβάλ του 2011, αλλά και της καρναβαλικής περιόδου του 2012, ποσά δεν είχαν έως εκείνη τη στιγμή εισρεύσει στα ταμεία του Οργανισμού, κάτι που συνέβη μόνο αφότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση και μετά.

Απορίες και αμφισβητήσεις
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν τότε, ως γνωστόν, πολιτικό σάλο, με συνέπεια τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Σκιαθά, για την τοποθέτηση του οποίου -όντος, μάλιστα, μη αιρετού- στη θέση του προέδρου άσκησε δημόσια αυτοκριτική ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ο οποίος, λίγα 24ωρα μετά την αρχική πληροφόρηση για το σκάνδαλο και αφού οι αποκαλύψεις λάμβαναν πλέον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, ανήγγειλε ότι έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, όχι μόνο στον Πολιτιστικό Οργανισμό, αλλά και στο προγενέστερο Νομικό Πρόσωπο, που είχε την αρμοδιότητα για τα πολιτιστικά του Δήμου Πατρέων.
Σημειωτέον ότι, με αναφορά της, στις 13/6/2012, τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου είχε ζητήσει και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης του Δήμου Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη, αποστέλλοντας στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, και όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούσαν την υπόθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού…
Η ίδια, που έχει ασχοληθεί πολύ "ζεστά" με το θέμα, είχε αμφισβητήσει έντονα, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πόσο είχε όντως διατυπωθεί και από τη δημοτική Αρχή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες παρόμοιο επίσημο αίτημα.
Μάλιστα, σε αρκετούς προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το έγγραφο που εστάλη στις 16/10/2012, με την ένδειξη "Εξ. Επείγον - Με απόδειξη", από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και το οποίο φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, κοινοποιείται προς το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, προς το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, καθώς και προς την πρώην αντιδήμαρχο Βίβιαν Σαμούρη, αλλά όχι και προς τη δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Από ποιους θα διενεργηθεί
Στο έγγραφο αυτό ο υπογράφων προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης καλεί ν' ανατεθεί κατ' απόλυτη προτεραιότητα από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Δ. Ελλάδας σε οικονομικό επιθεωρητή η διενέργεια έρευνας και να υποβληθούν στην υπηρεσία του η πορισματική έκθεση με τα συνημμένα σ' αυτήν στοιχεία.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη του attacktv.gr, o διαχειριστικός έλεγχος επίκειται μεν, αλλά δεν θα διενεργηθεί από οικονομικό επιθεωρητή της Πάτρας, αλλά από στελέχη άλλης υπηρεσίας, που εδρεύει στην Αθήνα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, γεγονός είναι ότι η ώρα του ελέγχου πλησιάζει και εύλογη είναι η απαίτηση των πολιτών να βγουν όλα στο φως και να μην υπάρξει καμία υπόνοια συγκάλυψης των όποιων παρανομιών έχουν συντελεστεί σε βάθος χρόνου στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Ακόμη περιμένουν τη... γνωμάτευση;
Αλλά, αν στο θέμα του διαχειριστικού ελέγχου παρατηρείται εσχάτως η προ πολλού αναμενόμενη κινητικότητα -που επιβαλλόταν, άλλωστε, από τις περιστάσεις- στο ζήτημα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που έχει ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο και που το πόρισμά της παραδόθηκε τότε από τη διενεργήσασα την ΕΔΕ, διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, Κατερίνα Κούρου, στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, Νίκο Μακρή, εντοπίζει κανείς εξοργιστική πια στασιμότητα.
Βάσει της πληροφόρησης που υπάρχει από τον κ. Μακρή, το πόρισμα της ΕΔΕ έχει δοθεί από τον ίδιο στους νομικούς του Δήμου, τους οποίους ο εκείνος εκτίμησε ως πλέον αρμόδιους, κρίνοντας ότι η τυχόν δικαστική αξιοποίηση του πορίσματος, για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών υπαλλήλων του Πολιτιστικού Οργανισμού, υπερέβαινε τις δικές του αρμοδιότητες.

Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη διαδικασία
Πράγματι, ο πειθαρχικός προϊστάμενος των υπαλλήλων -στην προκειμένη περίπτωση, είτε ο Δήμαρχος είτε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού- δύναται να επιβάλει μόνο ποινή έγγραφης επίπληξης ή πρόστιμο που θα ισοσυναμεί το πολύ με τις αποδοχές ενός μήνα, ενώ το αμέσως ανώτερο πειθαρχικό όργανο, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο (ή η Εκτελεστική -πρώην Δημαρχιακή- Επιτροπή, αν πρόκειται για υπάλληλο του Δήμου), δικαιούται να επιβάλει ποινή προστίμου ίσου το πολύ με τις αποδοχές δύο μηνών…
Αν, όμως, η διάσταση του παραπτώματος είναι τέτοια που επιτρέπει την επιβολή μεγαλύτερης ποινής, τότε η υπόθεση πηγαίνει κατευθείαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης και το οποίο έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα επιβολής της ανώτερης δυνατής ποινής στους υπαλλήλους, καθώς και της διερεύνησης ευθυνών αιρετών και διορισμένων διοικητικών στελεχών.
Ωστόσο, αντί, ν' ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση των εισιτηρίων του Πολιτιστικού Οργανισμού "πελαγοδρομεί" από γραφείο σε γραφείο, εν αναμονή -υποτίθεται- της γνωμάτευσης των νομικών του Δήμου.
Μα, αναρωτιέται κάποιος, αν είχαν σκοπό αυτοί να εκδώσουν γνωμάτευση -κάτι που είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο-, δεν θα έπρεπε, τόσον καιρό πια, να το έχουν πράξει; Και πώς, άραγε, αντιδρά στην προφανή πλέον καθυστέρηση ο άνθρωπος που τους ζήτησε τη γνωμάτευση, δηλαδή ο διάδοχος του κ. Σκιαθά στην προεδρία του Πολιτιστικού Οργανισμού, Ν. Μακρής; Διά της σιωπής; Θα ήταν απογοητευτικό να το υποθέσουμε, δεδομένης και της ευαισθησίας με την οποία φαινόταν -αρχικά, τουλάχιστον- να χειρίζεται το θέμα. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα και κάτι που να πείθει για το αντίθετο...

Πηγή: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου