23/11/12

Σαμαράς: Η μάχη συνεχίζεται


Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός σε δήλωση του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι συνομιλίες όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή...


«Είχα ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους ομολόγους μου, πρωθυπουργούς και ανώτατους αξωιματούχους της Ευρώπης. Και νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. και επειδή έχει σταματήσει να ακούγεται το μόνιμο παλαιό επαναλαμβανόμενο ότι για όλα φταίει η Ελλάδα πιστεύω ότι προωθούμε λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός.


«Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες προετοιμάζονται ήδη με άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα για το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων. Υπάρχει πρόοδος πραγματική σε όλα τα μέτωπα» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Κυβερνητικές πηγές έδειναν ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή του κλίματος που υπάρχει υπέρ της Ελλάδας. «Προχθές δεν θα είχαν συμφωνήσει. Θα είχαν συμφωνήσει να μας διώξουν. Δεν είναι πλέον η Ελλάδα που καλείτε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αλλά οι εταίροι μας. Το σοκ σε περίπτωση ασυμφωνίας την Δευτέρα θα είναι μεγάλο. Εάν δεν συμφωνήσουν θα πληγεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Για το «ναυάγιο» στη Σύνοδο και τα κονδύλια προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη και κατάφερε να πάρει τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για 20% παραπάνω χρήματα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. «Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε δυστυχώς με τα στοιχεία της οικονομίας πριν την κρίση. Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα και να υπάρξει μία ειδική μεταχείριση της χώρας μας εξαιτίας της ύφεσης και των παρατεταμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και μπορώ να πω ότι αντιμετωπίστηκε θετικά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μία σαφής βελτίωση αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η μάχη συνεχίζεται» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.


«Η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό για την επταετία δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών μελών. Υπάρχει μία κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μία μείωση των διαφορών. Υπήρξε μία προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε μία νέα Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις αρχές του 2013.

«Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια συνοχής που είναι μέγα ζήτημα και διεκδικεί η Ελλάδα. Η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή. Υπήρχε μία μείωση άνω του 40% στην αφετηρία που ξεκινάμε. Αυτό οφείλεται σε δύο γεγονότα. Πρώτον ότι μειώνεται συνολικά το ποσό που δίνει η Ε.Ε. για τα κονδύλια συνοχής και δεύτερον αυξάνονται τα μέλη που τα διεκδικούν» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύσκεψη Euro Working Group αύριο στις 17:00

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην οποία θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Τσακλόγλου και Στουρνάρας.

Είχε προηγηθεί αλαλούμ με τις πληροφορίες για πιθανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που έρχονταν από τις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ.Γιούνκερ, Γκι Σούλερ διέψευσε τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για αύριο την ώρα που πηγή της Κομισιόν τόνισε πως η τηλεδιάσκεψη θα γίνει κανονικά το Σάββατο.

Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου