5/12/12

Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ

Απόφαση - "βόμβα", με την οποία κρίθηκε παράνομη η είσπραξη του διαβόητου χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Η απόφαση μάλιστα είναι προσωρινά εκτελεστή, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλουν την οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς η ενέργεια κρίθηκε παράνομη, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να διεκδικούν από τη ΔΕΗ ακόμα και αποζημιώσεις...

Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 1101/2012 απόφαση που έχει ήδη καθαρογραφεί, η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι -ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης- μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην ουσία του έκρινε με "οδηγό" την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κρίνοντας εν γένει παράνομο το επαχθές μέτρο.


Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε προσφυγή ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν συλλογική αγωγή. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου των οργανώσεων, Γιάννη Μυταλούλη, "η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων, αλλά δεν διασφάλιζε τη νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε".

"Επιτέλους τέλος" στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας μετά την σχετική δικαστική απόφαση. Όπως αναφέρει, ασκήθηκε αγωγή από την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και τα ΙΝΚΑ Κρήτης, Αιτωλοακαρνανίας, ΔΙΚΑΠ Πειραιά κατά του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εκδόθηκε η απόφαση "που μας δικαίωσε".

Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου