5/12/12

ΓΣΕΕ: Στο μισό έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα!


Στο μισό έχει μειωθεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ! Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το ίδιο διάστημα, ο μέσος πραγματικός μισθός των Ελλήνων, έχει μειωθεί από το 84% στο 74% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μέσου όρου...

Όπως αναφέρεται, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ, δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία, ενώ επίσης, ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ!
Επίσης, το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008. Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του.
Τέλος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15.
Σημειώνεται ότι πριν από δύο μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα και στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια, από τα οποία προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το 2011, στην Ελλάδα ζούσαν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή, το 31% του πληθυσμού.

Πηγή: http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου