5/12/12

Αλ. Τσίπρας: Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συρρικνώνουν τη δημοκρατία


«Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το Μνημόνιο θα καταστρέψει την κοινωνία, θα απαξιώσει την αυτοδιοίκηση, θα οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο γραφείο του στη Βουλή, και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων «για ζωή και επιβίωση»...

Επέκρινε δε την τρικομματική κυβέρνηση, λέγοντας πως η απόφαση για χιλιάδες απολύσεις, με «αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο ακόμα και στους ΟΤΑ, που βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και τα υπουργεία», «σηματοδοτεί την επιλογή τους να διαλύσουν τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “τιμωρητική” επιλογή «να προχωρήσουν συρρικνώνοντας τη δημοκρατία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», που θυμίζει άλλες εποχές, όταν επί κατοχής αγωνιστές έκαναν μια αντιστασιακή πράξη και τιμωρούνταν ολόκληρα χωριά.

«Έτσι κάνουν και τώρα, απειλούν ολόκληρους ΟΤΑ με διαθεσιμότητα, αν δεν δοθούν στοιχεία», συμπλήρωσε και μίλησε για απόφαση που δείχνει «τον κυνισμό μιας κυβέρνησης που βάζει μπροστά σε αυτές τις πράξεις πρόσωπα και ανθρώπους με αριστερό παρελθόν». «Είναι θλιβεροί που προχωρούν με τέτοια μανία στη διάλυση της κοινωνίας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων «για ζωή και επιβίωση». Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, με οργανωτική αναδιάρθρωση του κράτους, με προστασία όμως θεσμική του δημόσιου συμφέροντος, των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη μίλησε για συμφέροντα που έχουν στόχο να περάσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες και τόνισε ότι «εμείς είμαστε με το συμφέρον της κοινωνίας».

Κληθείς να σχολιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέροντας την ετήσια έκθεση ΜΚΟ για τη διαφάνεια, βάσει της οποίας η Ελλάδα έχει πέσει στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην ίδια με την Κολομβία, σημείωσε ότι «η διαφθορά και η διαπλοκή είναι το οξυγόνο των κομμάτων που μας κυβερνούν και η αιτία της κρίσης». «Το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό με τις διασυνδέσεις τους στο χώρο της συνδικαλιστικής ηγεσίας, μέσω ΜΚΟ, φτιάχνει τη νέα φάμπρικα των εργαζόμενων του Μεσαίωνα που θα αντικαταστήσουν τους απολυμένους σε κρίσιμες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να χτυπηθούν η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος και όχι το δικαίωμα στην εργασία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται «στο πιο κρίσιμο σημείο», χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), «τιμωρία μιας μεγάλης κατηγορίας εργαζομένων που έχουν το σθένος να αγωνίζονται», «άκρως αντισυνταγματική» και «φασιστική» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να σεβαστεί το ρόλο του» και «να μην υπογράψει μια ΠΝΠ που καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΤΑ».

«Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν χιλιάδες απολύσεις στην ΤΑ, οι ίδιοι σχεδιάζουν χιλιάδες προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ, με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, και τη συμμετοχή δυστυχώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που από τη μια καταγγέλλουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση και από την άλλη είναι οι βασικοί συμμέτοχοι και στυλοβάτες αυτής της πολιτικής στο εργατικό κίνημα», σημείωσε ο κ. Μπαλασόπουλος και χαρακτήρισε «ιερό χρέος» απέναντι στους συναδέλφους του την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ώστε «να μην υπάρξει καμιά απόλυση».
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου