5/12/12

Νέο δώρο Στουρνάρα στους τραπεζίτες στα ...κρυφά!


Και το όνομα αυτού, «αναβαλλόμενος φόρος»!
Ο Στουρνάρας για να χρυσώσει το χάπι στις τράπεζες τους υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τους αναγνωρίσει τον αναβαλλόμενο φόρο που σημαίνει ότι θα τους κάνει ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο πάνω από 4 δις ευρώ!
Αν περάσει, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μόνο από τη ζημιά του PSI (που οδήγησε στην ενίσχυση των 50 δις), θα φέρει πάνω από 4 δις στα «ευαγή» ιδρύματα...

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες που μπήκαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δις ευρώ περίπου, υπέστησαν ζημίες πάνω από 19 δις από το κούρεμα του 53,5%. Η ενίσχυση που πήραν μέσω της δανειακής σύμβαση Νο2 είναι ονομαστικής αξίας 11,27 δις ευρώ και ομόλογα EFSF 5,37 δις.

Πάμε τώρα στο δώρο Στουρνάρα, το οποίο θα επικαιροποιηθεί στην αυριανή σύσκεψη με τους τραπεζίτες:

Αν υπολογίσουμε τον αναβαλλόμενο φόρο με τον φορολογικό συντελεστή 20% που ισχύει σήμερα, από το κούρεμα του PSI, πάμε στα 3,8 δις ευρώ. Με το νέο φορολογικό όμως, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 26%. Τότε ο αναβαλλόμενος φόρος οδηγείται στα 4,9 δις!

Συνεπώς, οι τράπεζες κέρδισαν στα κρυφά χρηματοδότηση 4,9 δις σε μια νύχτα, από τη στιγμή που συμφώνησε το κράτος να «κλείσουν» το εν λόγω ποσό με τη φορολόγηση μελλοντικών κερδών που θα είχαν οι ίδιες! Ποια χρηματοδότηση; Αυτή που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης με τη δανειακή σύμβαση! Συμψηφίζουν δηλαδή τα λεφτά των πολιτών με τα κέρδη που υπολογίζουν ότι θα έχουν… Και αυτά μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Γι’ αυτό και οι τράπεζες ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει ο συμψηφισμός σε βάθος 30 ετίας (!) από το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων στο οποίο θα συμμετάσχουν. Άρα, στα 4,9 δις από το PSI+, βάλτε και άλλα 1,6 δις αναβαλλόμενο φόρο από την επαναγορά, με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή του 20%, γιατί με το νέο φορολογικό και συντελεστή 26% πάμε στα 2,1 δις ευρώ!

Πηγή: http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου