21/11/12

Ο 17χρονος Έλληνας που μας έκανε υπερήφανους


Η ευαισθησία του για το πρόβλημα της γιαγιάς του τον οδήγησε στη δημιουργία ενός ειδικού τεχνητού γαντιού που θα βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα.
Ο 17χρονος μαθητής πρόσφατα πήρε το πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο μηχανικής στην Σλοβακία.
Μια ακόμη διάκριση έρχεται για τον Έλληνα που μας κάνει περήφανους. Ο Χάρης Ιωάννου βραβεύτηκε με ειδική διάκριση από τη «Unicef» σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού...

Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης συνέλαβε την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους.
Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει το μεταλλικό γάντι, με πολύ υπομονή και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς. Η συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι.
Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.
"Το γάντι είναι ακόμα ακατάλληλο για καθημερινή χρήση γιατί βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν κάποια σφάλματα αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά", λέει ο ίδιος και προσθέτει: "Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι'αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω internet. Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου