15/11/12

Ημερίδα στην Βόνιτσα για την διάσωση και την αναγέννηση του Αμβρακικού.


Με πρωτοβουλία της κας Νίκης Φούντα, Βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς και Υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3-11-2012 στο δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Βόνιτσας ημερίδα με θέμα «Αμβρακικός: Διάσωση και Αναγέννηση, το στοίχημα με το χτες και το αύριο», με συντονιστή τον Δημοσιογράφο κ. Αντώνη Αλαφογιώργο...

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου ΠΕΚΑ, περιφερειακών και τοπικών ιθυνόντων, αρμόδιων φορέων, παραγωγών/αλιέων και πολιτών που  ζουν στον κόλπο του Αμβρακικού και αναζητήθηκε μέσα από έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο η συγκρότηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων του Αμβρακικού.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόνιτσας  κ.  Σολδάτος, ο οποίος συνεχάρη τη Βουλευτή για την πρωτοβουλία της.

Το λόγο εν συνεχεία έλαβε η εκπρόσωπος του Υπουργείου ΠΕΚΑ κα Γκίνη, η οποία παρουσίασε το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για το Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας καθώς και την κατάσταση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, η οποία κατόπιν αναφέρθηκε σε βασικά μέτρα προστασίας των υδάτων με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μπαρέλλου, εκπρόσωπου  του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, ο οποίος επεσήμανε με τη σειρά του την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκαλούν στον Κόλπο τα κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα, αναφέρθηκε στην αδυναμία του Φορέα να προβεί σε ελέγχους ελλείψει αντίστοιχης κατοχυρωμένης από το Κράτος αρμοδιότητας και τόνισε ότι το μέλλον του Αμβρακικού εξαρτάται από τη βούληση όλων να προστατεύσουν την περιοχή.

O Περιβαλλοντολόγος κος Σελιμάς εισηγήθηκε τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου μέσα από το διοικητικό συντονισμό Δήμων και Περιφερειών, ενώ ο κ. Ζήσης εκπρόσωπος των Αλιέων σημείωσε ότι παρά την καταστροφή του Αμβρακικού η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Αμβρακικός δεν έχει πεθάνει».

Ο κ Γιάννης Γιαμάς, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, τόνισε την σπουδαιότητα της ημερίδας και ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να γίνεται καταγραφή των προβλημάτων, συνεχής παρακολούθηση αυτών με σκοπό την εξεύρεση λύσεων, ενώ προχώρησε σε  πρόταση συνεργασίας προς τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού περιέγραψε γλαφυρά την καταστροφή που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, καταθέτοντας δελτίο τύπου  και παραθέτοντας τις προτάσεις του.

Κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας το λόγο έλαβαν οι κ. Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Πρεβέζης, ο κ. Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ο κ. Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο κ. Μοσχολιός, Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδα και ο κ. Κλάπας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι παρέθεσαν με τη σειρά τους τις θέσεις τους για τα προβλήματα του Αμβρακικού.

Εν συνεχεία, ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρισταμένων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση της  ανάγκης θέσπισης ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του Αμβρακικού, με ορισμό ευρύτερης ζώνης επιρροής και ελέγχου, καθώς και μια νέα δομή διακυβέρνησης με ευέλικτες μορφές διοίκησης για την προστασία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού.

Ο κ. Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος και συντονιστής της ημερίδας πρότεινε σαν πρώτο βήμα την δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου όπου θα μπορεί ο καθένας να επισημαίνει τα προβλήματα και να καταθέτει τις προτάσεις του, πρόταση που έγινε δεκτή από όλους. Ο κ.Μπαρέλλος προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης την πραγματοποίησή του site και σε λίγες μέρες αναμένεται η ανάρτησή του.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες από τη Βουλευτή κα Νίκη Φούντα προς τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης σημειώνοντας ότι ο Αμβρακικός είναι ένα θέμα που αφορά όλους και ότι όλοι έχουμε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επεσήμανε ότι η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε έχοντας πρωταρχικό στόχο να καταθέσει ο καθένας, από τη δική του οπτική γωνία, τα προβλήματα του Αμβρακικού ώστε να υπάρξει σύνθεση προτάσεων και κυρίως λύσεων. Το συνολικό αυτό σχέδιο αντιμετώπισης της περιμέτρου του Αμβρακικού να δώσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση νέας ημερίδας τον Μάρτιο, με πιθανή ημερομηνία την 23η Μαρτίου, επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας Υδάτων στην Κορωνησία.  Εκεί θα γίνει η παρουσίασή του με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ηγεσίας, Ευρωβουλευτών και Εκπροσώπων κομμάτων.
Η κα Φούντα δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι «Σε πολύ δύσκολους καιρούς αποτελεί καθήκον μας να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του Τόπου μας, με την καθημερινότητα των Πολιτών και να μην θεωρούμε την Προστασία του Περιβάλλοντος πολυτέλεια. Γιατί το Περιβάλλον μας σημαίνει Δημόσια Υγεία, σημαίνει Ποιότητα Ζωής, σημαίνει Πολιτισμός, αλλά κυρίως σημαίνει Παράδοση ενός καλύτερου Αύριο για τις επόμενες γενιές.  Στόχος μου είναι να ξαναγίνει ο Αμβρακικός "ευλογημένος Τόπος", όπως όλοι τον αποκαλούσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου