22/11/12

Υπουργός της χρονιάς ο Σόιμπλε - Τρίτος απ' το τέλος ο Στουρνάρας


Σύμφωνα με τη σχετική λίστα κατάταξης που παρουσιάζουν στο τέλος κάθε έτους οι "Financial Times", ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται ο πιο πετυχημένος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης για το 2012.
Αντίθετα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στη 17η και τελευταία θέση των κρατών - μελών της ευρωζώνης...

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που οι FT βαθμολογούν τους Υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών με τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κριτήριο τις οικονομικές και τις πολιτικές τους ικανότητες και με τη βοήθεια έγκριτων οικονομολόγων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καταλαμβάνει την πρώτη θέση για δεύτερη σερί χρονιά.
"Περισσότερο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το όραμά του για μία πιο ενωμένη Ευρώπη", τονίζει για τον Σόιμπλε ο Δανός οικονομολόγος, Έρικ Νίλσεν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηρίζεται "ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ευρώ".
Ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών της χρονιάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της ευρωκρίσης και σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του σε ένα χρόνο το ενδιαφέρον των αγορών θα στραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Όπως είπε, "προχωράμε βήμα – βήμα, είναι δύσκολο να πειστούν οι αγορές γιατί η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία στηρίζεται η νομισματική ένωση είναι περίπλοκη, αλλά αν κοιτάξει κανείς τα πραγματικά νούμερα, δεν τα πηγαίνουμε και τόσο άσχημα".
"Αν δεν είχαμε το ευρώ, θα έπρεπε να το εφεύρουμε", είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου.
Ο Σόιμπλε πήρε την πρωτιά καθώς πιστώνεται την αποτελεσματικότητά του στη γερμανική οικονομία εν καιρώ κρίσης, αλλά και το "όραμα" για μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη (με ότι κι αν αυτό βέβαια συνεπάγεται για τις χώρες του Νότου).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σουηδός υπουργός, Άντερς Μποργκ. Ακολουθούν οι Γιάτσεκ Ροστόφσκι (Πολωνία), Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία), Μάικλ Νιούναν (Ιρλανδία).
Εντυπωσιακή "αντεπίθεση" έκανε ο Ιταλός υπουργός Βιτόριο Γκρίλι που βρίσκεται στη δέκατη θέση. Πέρυσι ο Ιταλός υπουργός βρισκόταν μόλις στη 18η θέση.
Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται μόλις στη 17η θέση, αν και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του ικανότητες είναι όγδοος, παρ΄ό,τι δεν έχει πολύ καιρό στο πόστο του, όπως αναφέρεται.
από το ft.com

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου