1/12/12

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί!


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου, αποφάσισε το Σάββατο η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Σε μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση, οι φαρμακοποιοί εκτίμησαν τις εξελίξεις και διαπίστωσαν ότι συνεχίζει η ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.
Εκκρεμεί, επίσης, μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate), με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η φαρμακευτική περίθαλψη και να δυσχεραίνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου.
Με αυτά τα δεδομένα, η συνέλευση αποφάσισε...

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων (πανελλαδική αναστολή εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ) με βασικά αιτήματα:
Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ, Στήριξη Δημόσιας Υγείας.
Αποπληρωμή συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Αποπληρωμή των παλαιών χρεών 2011 για ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία.
Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνταγές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος
Συμψηφισμός με Εφορία.
Κατάργηση αναδρομικής έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate).
Επιβολή δίμηνης πίστωσης από Εταιρίες.
Προώθηση θεσμικών ζητημάτων.
Η συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ - σε έκτακτη συνεδρίασή του με συμμετοχή των προέδρων των μεγάλων Συλλόγων - να σταματήσει ή να συνεχίσει την πανελλαδική κινητοποίηση.

Αιτήματα

Οι φαρμακοποιοί ζητούν επίσης κατάργηση της διάταξης για μεικτό κέρδος 30 ευρώ στα φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200 ευρώ. Η διακίνηση τους καθίσταται ασύμφορη για τα φαρμακεία.

Προχωρούν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και σε αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για το κούρεμα των αποθεματικών ΠΦΣ.
Προχωρούν σε σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου και στη διενέργεια μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την φαρμακευτική δαπάνη και το κέρδος.

Θα υποβάλουν, επίσης, αγωγή για τόκους υπερημερίας στον ΕΟΠΥΥ. Θα προσφύγουν για τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και τα στρατιωτικά φαρμακεία και θα υποβάλουν αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις συνταγές με δραστική ουσία.

Επαφές

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στην σειρά των επαφών που έχουν που έχουν γίνει με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κυβερνητικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δαπάνη για φάρμακα να προταχθεί από τα χρήματα της δόσης. Επίσης ποσό περίπου 2,6 δισ. να δοθεί για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ , που έχει μεγάλη σημασία γιατί μόνο αν ο Οργανισμός χρηματοδοτηθεί θα είναι αξιόπιστος και στις πληρωμές του.

Επίσης, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθούν από το οικονομικό επιτελείο φορολογικά θέματα που αφορούν τις συστεγάσεις και μεταβιβάσεις φαρμακείων και θα προωθηθεί ο συμψηφισμός.

Ακόμη ανέφερε ότι μετά από παρέμβαση των φαρμακοποιών το θέμα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ παραπέμφθηκε στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο στην κοινοτική ορολογία σημαίνει κατ΄ ουσίαν ότι η χώρα μας είναι υπόλογη.

Οι φαρμακοποιοί προχωρούν και σε καταγγελία - παρέμβαση στην επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας μας για το θέμα των στρατιωτικών φαρμακείων

'Ξέρουμε τι σημαίνει μείωση του τζίρου', είπε ο κ. Αμπατζόγλου, για να σημειώσει:

'Ξέρουμε τι σημαίνει μείωση του κέρδους και τι σημαίνει αδυναμία ρευστότητας. Όλοι ζούμε από το φαρμακείο μας'.Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι το μέτωπο των φαρμακοποιών πρέπει να είναι ενιαίο γιατί παρασκηνιακά τα διάφορα συμφέροντα βυσσοδομούν κατά του κλάδου.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου