6/11/12

Ενας μονόλογος για την κρίση

Ενας οικονομολόγος, ειδικός στην διαχείριση του χρέους και άριστος γνώστης της έννοιας του «κουρέματος», είναι ο πρωταγωνιστής της ενδιαφέρουσας θεατρικής παράστασης «Ο Οικονομο-(μονό)λογος» που σταθμεύει στο «Απόλλων» στις 12 και 13 Νοεμβρίου.
Η σύνθεση, σκηνοθεσία αλλά και η παρουσίαση ανήκουν στον ηθοποιό Νίκο Αρβανίτη, ο οποίος, συναντά, συνθέτει και ανασυνθέτει τον συναρπαστικό λόγο του Αμερικανού οικονομολόγου Rick Wolff σε μια ιδιότροπη αφήγηση για την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Γιατί, πολλές φορές, η απόλαυση κρύβεται όχι μόνο στη συγκίνηση, αλλά και στην σκέψη. Αλλωστε σκοπός του θεάτρου ίσως είναι, τελικά, να καταφέρουμε να διατυπώσουμε το βασικότερο των ερωτημάτων: Με ποιο τρόπο ζούμε;
Αξιοποιώντας υλικό από τις διαλέξεις του περίφημου Αμερικανού οικονομολόγου Rick Wolff, ο ηθοποιός, συνέθεσε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, η οποία μας μεταφέρει στην Αμερική του 2008. Ή μήπως στην Ελλάδα του 2012; Γιατί τελικά έγινε αυτό που φοβόμασταν, μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Αυτός ο περίφημος καταγάλανος ελληνικός ουρανός, έσκασε πάνω μας σαν καρπούζι κι έγινε συντρίμμια κομμάτια. Και τα 'χουμε όλοι χαμένα. Και μια λέξη σκεπάζει τα πάντα. Κρίση. Τι συμβαίνει; Μας εκδικούνται οι θεοί; Μας ζηλεύουν οι ξένοι; Μας πούλησαν οι ντόπιοι; Και τώρα τι; Πόσο κοστίζει ένα κούρεμα και ποιος είναι ο κουρέας; Ευρώ ή δραχμή; Πόσες φορές πρέπει να σωθούμε για να ζήσουμε μία; Σε ποια πίστα τερματίζουμε γαμώτο; Η συνέχεια επί σκηνής «Απόλλων».
Ο Rick Wolff, αν και οικονομολόγος, έχει εκπληκτική αφηγηματική ικανότητα, οι διαλέξεις του χαρακτηρίζονται συναρπαστικές, χωρίς δυσκολονόητες έννοιες, κάτι που βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και τον Νίκο Αρβανίτη στο στήσιμο του «Οικονομο - (μονό)λογου».
ΠΗΓΗ: www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου