2/12/12

Κομοτηνή: Εκδήλωση για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη


Εκπαίδευση και Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, από την Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης...

Το θέμα προσέγγισαν με εισηγήσεις τους ο διευθυντής Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Κελεσίδης, ο διευθυντής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), Αναστάσιος Μολοχίδης, και ο τ. διευθυντής του Β' Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, Χαλίλ Καράνταη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μολοχίδης, μέσα από δημογραφικά στοιχεία αναδεικνύεται πως ο ρόλος της ΕΠΑΘ για τους αποφοίτους των Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής, αποφοίτους που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τον ορεινό όγκο της Θράκης, ήταν μια ευκαιρία γι αυτούς τους νέους να αλλάξουν παραστάσεις και βιώματα.

Επίσης, σημαντικός χαρακτηρίζεται ο ρόλος της ΕΠΑΘ για τις σπουδές της μουσουλμάνας γυναίκας. Αν και άργησε πολύ να εισέλθει στην ΕΠΑΘ κάποια μουσουλμάνα (μόλις το 1992), στη συνέχεια όλο και περισσότερα κορίτσια της μειονότητας επιδίωξαν να σπουδάσουν. Την τελευταία χρονιά λειτουργίας οι 11 στους 22 φοιτούντες, ήταν κορίτσια.

Σύμφωνα με τον κ. Μολοχίδη, τα τελευταία έτη όλο και περισσότεροι επιζητούσαν να φοιτήσουν στην ΕΠΑΘ. Το 2009-10, τελευταία χρονιά με εισαγωγικές εξετάσεις, 150 άτομα διαγωνίσθηκαν για 22 θέσεις. Αυτό, κατά τον ίδιο, καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των νέων της μειονότητας για την ΕΠΑΘ, επειδή, παρά τη δυνατότητα εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, επέλεγαν συνειδητά τις σπουδές στην ΕΠΑΘ.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 38 επιτυχόντες στην ΕΠΑΘ, το 2008-09 και το 2009-10, οι 33 ήδη είχαν επιτύχει σε κάποιο τμήμα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.

Προτίμησαν, όμως, να σπουδάσουν στην ΕΠΑΘ για να ενδυναμώσουν τις επιδόσεις τους στην Ελληνική Γλώσσα και στις Θετικές Επιστήμες και στη συνέχεια να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε συναφή πανεπιστημιακά τμήματα (μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων). Κατά τον διευθυντή της ΕΠΑΘ, αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να ερευνηθεί η λειτουργία της ποσόστωσης (0,5%) στα παιδιά της μειονότητας στις εισαγωγικές εξετάσεις και αν χρειάζεται να ενδυναμωθεί. Ο ίδιος είπε ότι παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν ερευνητικά ερωτήματα, όπως: Πόσοι από τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας έχουν αποφοιτήσει; Πόσοι από τους επιτυχόντες είναι ενεργοί φοιτητές; Σε ποια Τμήματα υπάρχει μεγάλη απόρριψη; «Τα παραπάνω ερωτήματα, να ξανατεθούν ειδικά για τα κορίτσια» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μολοχίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον πρόεδρο της διοργανώτριας Εταιρείας, Στάθη Πολυχρονιάδη, δόθηκε τιμητική πλακέτα στον αποχωρούντα διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων, στη Θράκη, Πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, καθώς και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. Δημήτρη Πολιτόπουλο, ως επιβράβευση της υποδειγματικής καινοτόμου επιχειρηματικής παρουσίας του στη Θράκη.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου