22/11/12

Πόσα είναι τα δισ. που λείπουν ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα


Σκληρές και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να ευρεθούν τα 8-10 δισ. ευρώ που λείπουν για την χρηματοδότηση της Ελλάδας εξακολουθούν να γίνονται μεταξύ των δανειστών μας. Η απροθυμία της Γερμανίας να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί για τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι ο βασικός λόγος που οδήγησαν σε ναυάγιο το προχθεσινό Eurogroup και πυροδοτεί νέες εντάσεις για το προσεχές που θα γίνει τη Δευτέρα...

Τα 8-10 δισ. που αναζητώνται θα μειώσουν περαιτέρω το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να πεισθεί το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σωτηρίας. Εχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι περίπου 32 δισ. που μειώνουν το έλλειμα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

«Υπήρχε δυσκολία να δεχθούν οποιαδήποτε λύση επηρεάζει τους προϋπολογισμούς τους. Δεν δέχονται μια σημαντική νέα μεταβίβαση πόρων στην Ελλάδα» αποκάλυψε στα Νέα Ελληνας αξιωματούχος και επισήμανε ότι αυτό αφορά κυρίως τη Γερμανία αλλά και τις χώρες-δορυφόρους της, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Δεν συμφωνούν οι εταίροι για τη μείωση επιτοκίων

Ακόμη και στην πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να μειωθούν τα επιτόκια των διμερών δανείων στην Ελλάδα δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των εταίρων. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν επίσης ενταχθεί σε πρόγραμμα σωτηρίας διαφώνησαν και διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική μεταχείριση της Ελλάδας εις βάρος τους.

Αισιόδοξη η Ελλάδα

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι τελικά θα ευρεθεί το ποσό των 8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία αφού θεωρείται μικρό σε σχέση με το όλο πακέτο και οι δανειστές θα διστάσουν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη τη συμφωνία.

Ποιός είναι τώρα ο στόχος του χρέους

Ο αρχικός στόχος που είχε θέσει το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 θεωρείται πλέον άπιαστος και ο στόχος έχει προς το παρόν τεθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Αν ληφθούν όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί από τους εταίρους το χρέος φτάνει στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και επομένως θα χρειαστούν νέα μέτρα ώστε το χρέος να πέσει στο 124%.

Ας σημειωθεί ότι η Τρόικα εκτιμά ότι το χρέος θα βρίσκεται στο 144% του ΑΕΠ το 2020 αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο.

Αιφνιδιασμός και αγωνία στην κυβέρνηση

Το ναυάγιο του Eurogroup αιφνιδίασε την κυβέρνηση η οποία δεν ήταν προετοιμασμένη για το αρνητικό αυτό σενάριο. Όπως φάνηκε, ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει ταξίδι για το Κατάρ την άλλη Δευτέρα, πεπεισμένος ότι όλα θα πήγαιναν καλά στο Eurogroup και ο ίδιος θα μπορούσε να συνεχίσει απερίσπαστος το κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση δείχνει τώρα εμφανώς απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ προσωπικά και δεν περίμενε, μετά την οικοδόμηση στενών σχέσεων που οικοδόμησε ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, ότι τα πράγματα θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο και θα κινδύνευε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η αγωνία παρατείνεται τώρα ως την επόμενη Δευτέρα που θα συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup. Στις ημέρες που μεσολαβούν ως τότε θα μεσολαβήσουν σκληρό παρασκήνιο και έντονη παρασκηνιακή μάχη με στόχο μια πολιτική συμφωνία ενώ η ελληνική πλευρά περιμένει ουσιαστικά μια μεγαλύτερη αναδίπλωση από την πλευρά του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάντ ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας στο 120% που απαιτεί η επικεφαλής του ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου