22/11/12

Χωρίς συμφωνία αναχωρεί η τρόικα


Έπειτα από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο...

Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. Για το θέμα των ημικρατικών η τρόικα φαίνεται ότι επιμένει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, στο θέμα της αποκοπής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει αύξηση κατά 3%, ώστε το αρχικό κατώτατο ποσοστό που ήταν 6,5% να γίνει 9,5% και το ανώτατο που ήταν 12% να γίνει 15%.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, διασφάλισε να συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας. Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Με αυτό ως δεδομένο, το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου εξυπηρέτησης.

Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου