22/11/12

Τελεσίγραφο στους δήμους για τη διαθεσιμότητα


Τελεσίγραφο στους δημάρχους να δώσουν τα στοιχεία όσων βγαίνουν σε διαθεσιμότητα απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την ίδια στιγμή που ανάμεσα στους δημάρχους εμφανίστηκε ρήγμα. Διαδήλωση σήμερα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα...

Νέα εγκύκλιο για το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο δημόσιο απεστάλη σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος από τις Διευθύνσεις Προσωπικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων και ενώ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η ροή με τις λίστες όσων, εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έχει «ξεπεράσει κατά πολύ το 50%».

Η διορία για τις λίστες, όσων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια άμεσα, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα τοποθετηθούν στη νέα θέση τους, έχει λήξει από τη Δευτέρα και γι' αυτό το υπουργείο καλεί «όσες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί, για λόγους είτε υπαίτιους είτε ανυπαίτιους, οφείλουν άμεσα να εισαγάγουν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες».

Υπενθυμίζεται δε ότι η παράλειψη των Διευθύνσεων να αποστείλουν τα στοιχεία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι «η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων επιβάλλεται από τις διατάξεις του νόμου για την απογραφή, σύμφωνα με τις οποίες οι Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να τα επικαιροποιούν για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή

Τέτοια μεταβολή συνιστά ασφαλώς η θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή σε αυτοδίκαιη αργία».

Το υπουργείο προειδοποιεί ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και χωρίς την αποστολή στοιχείων τονίζοντας ότι θα «λάβει κατά ανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες».

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «η παράλειψη των φορέων να αποστείλουν στοιχεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα σε φορείς που παρουσιάζουν άμεσες και ιδιαιτέρως επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Καθυστερεί δηλαδή τη δυνατότητα μεταφοράς των υπαλλήλων και την έξοδό τους από το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ήδη τεθεί εκ του νόμου»

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων».

Τέλος, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «μόνο με τη γνωστοποίηση των αναγκαίων στοιχείων θα επιτρέψει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης του προσωπικού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και των ιδίων των εργαζομένων».

Διχασμένοι οι δήμαρχοι

Η σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το θέμα της διαθεσιμότητας, των κινητοποιήσεων και τον προϋπολογισμό των δήμων, έγινε ξεκάθαρη κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ.

Η ΚΕΔΕ, στη συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί το πρωί, δηλώνει υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων (αλλά δεν δίνει λίστες) και διαβεβαιώνει ότι κανένας δήμος δεν θα βρεθεί υπό καθεστώς Επιτροπείας («διότι με τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, οι υπερχρεωμένοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ).

Ομως, η ΠΕΔΑ διατυπώνει διαφορετικές απόψεις. Δια στόματος του προέδρου της Ν. Σαράντη, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση της διαθεσιμότητας θέτει όλους υπό απειλή το 2013 «με πραγματικό τσουνάμι απολύσεων που θα διαλύσει όλες τις υπηρεσίες», ενώ θα συνεχισθεί «το πογκρόμ απολύσεων και το 2014».

Επίσης, η ΠΕΔΑ θεωρεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η εξειδίκευσή του με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλει πλέον στους δήμους καθεστώς αυξημένης εποπτείας που αναιρεί κάθε έννοια αυτοτέλειας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης, άσκησε έντονη κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα η ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι αποτελεί άποψη πολλών δημάρχων, αλλά και προσωπική του άποψη, ότι οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ «υπολείπονται τον τελευταίο καιρό των αναγκών της συγκυρίας και δείχνουν μια κρίση στρατηγικής. Η στάση μας στο ανώτατο επίπεδο έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική. Λέμε πολλά, αλλά κάνουμε λίγα. Αν συνεχίσουμε έτσι η κεντρική εξουσία θα μας κάνει ό,τι θέλει». Μετά, λοιπόν, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής είναι η δεύτερη Περιφερειακή Ένωση Δήμων της χώρας που επικρίνει δημόσια την ΚΕΔΕ για τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα.

Το θέμα των κινητοποιήσεων ήταν το κύριο θέμα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΑ και θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής του πανελλαδικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που συγκαλείται στις 3 Δεκεμβρίου. Πολλοί δήμαρχοι σήμερα υποστήριξαν σθεναρά την επιλογή των κλιμακούμενων κλεισιμάτων των δήμων, ακόμη και σε υπηρεσίες αιχμής όπως οι παιδικοί σταθμοί. Και ένα από τα θέματα που τέθηκε είναι και η συμμετοχή και των κατοίκων των δήμων στις κινητοποιήσεις. Με το επιχείρημα ότι οι πολίτες είναι οι τελικά ωφελούμενοι από τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προτάθηκε να δημιουργηθούν Επιτροπές Στήριξης Πολιτών στους κατά τόπους δήμους. Μάλιστα ο κ. Σαράντης πρόσθεσε «θα πάρουμε αν χρειαστεί και τις δικές μας αγωνιστικές αποφάσεις», στην περίπτωση που κριθεί από τους δήμους της Αττικής, μετά το συνέδριο, ότι η απόφαση της ΚΕΔΕ δεν είναι αρκούντως δυναμική.

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ διαπιστώθηκε και στη στάση των δημάρχων όσον αφορά τον προϋπολογισμό των δήμων για το 2013. Από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, με την οποία έκλεισε και η Γενική Συνέλευση, διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να υποχωρήσει στον προϋπολογισμό για τους δήμους. Ως εκ τούτου οι δήμοι θα πρέπει μάλλον να αποδεχθούν τα αποφασισμένα. Ο προϋπολογισμός των δήμων ανέρχεται -μαζί με όλες τις νέες αρμοδιότητες και όλες τις πηγές χρηματοδότησης- σε 2,882 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 140 εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους μηνιαίως. Όμως, οι δήμοι σήμερα λαμβάνουν 128 εκατ. μηνιαίως και με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ανοίγοντας τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Σαράντης τόνισε σχετικά: «Μην αμφιβάλλετε αγαπητοί συνάδελφοι ότι με την κρίση να συμπιέζει τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε και τις πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση σε ενάμισι μήνα, οι δήμοι που θα βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας θα είναι όλο και περισσότεροι». Και πρόσθεσε ότι όλες οι εξελίξεις προϊδεάζουν για αλλαγή του Νόμου που αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων και την επίσημη περικοπή των ΚΑΠ «ώστε η Αυτοδιοίκηση να τελεί υπό μόνιμο και ασφυκτικό πλέον καθεστώς ομηρίας και επαιτείας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ασκούνης κλείνοντας τη Γενική Συνέλευση είπε: «Και ως ΚΕΔΕ είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Δεν μας οδηγεί πουθενά αυτή η κατάσταση.

Ζούμε σε μια Ελλάδα πριν το 2009. Αν, όμως, δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα. Το κεντρικό θέμα είναι ότι δεν έχουμε κατοχυρώσει το αυτοδιοίκητο. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια δεν κατοχυρώθηκε, διότι το Κράτος δεν ήθελε ποτέ την αποκέντρωση. Αλλά ούτε κι εμείς το κατοχυρώσαμε στις καλές εποχές».

Διαδήλωση στην Αθήνα

Τετράωρη στάση εργασίας, 11.00 - 15.00 για την πρωινή βάρδια και 15.00 - 19.00 για την απογευματινή βάρδια, έχει κηρύξει για αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σήμερα, αύριο και την Παρασκευή οι σύλλογοι εργαζομένων θα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η διάθεση του κλάδου και ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί θα συγκληθεί Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασισθεί περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει «την αποφασιστικότητά της να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Η πρώτη απόλυση συναδέλφου θα μας βρει όλους στο δρόμο του αγώνα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου