2/12/12

Αρχαία Ολυμπία: Παραδόθηκαν στο μουσείο τα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, παραδόθηκε συμπληρωμένη η έκθεση με τα ανακτηθέντα μνημεία, που είχαν κλαπεί τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα αποκαθίσταται η βαθιά ρωγμή που άφησε στον πολιτισμό η ιεροσυλία του περασμένου Φεβρουαρίου»...


Ο κ. Τζαβάρας ευχαρίστησε τους αστυνομικούς που συνέβαλαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι «έκαναν πράξη την υποχρέωση που έχει στα βάθη της κάθε ελληνική ψυχή, να αγωνίζεται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα στέλνει το ισχυρό μήνυμα, ότι στην Ελλάδα της κρίσης το κράτος διέπεται από τις ίδιες αρχές, που γέννησαν οι πρόγονοί μας σε αυτό τον τόπο».

Επίσης, ο Κ. Τζαβάρας θέλησε να στείλει μήνυμα σε όσους πιθανόν σχεδιάζουν αρπαγές μνημείων, τονίζοντας ότι «τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» και πρόσθεσε ότι φύλακες, αρχαιολόγοι και συντηρητές, καθημερινά μοχθούν για να μην υπάρχουν ρωγμές στα συστήματα ασφαλείας.

«Ματαιοπονούν οι επίδοξοι που στις μέρες της κρίσης προσανατολίζονται στις αρπαγές» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που εξιχνιάστηκε η κλοπή, επήλθε κάθαρση στην τραγωδία του περασμένου Φεβρουαρίου και επισήμανε πως «όταν η πληγή είναι
βαθιά, η επούλωση έρχεται μόνο όταν τα πράγματα αποκαθίστανται».

Ακόμη, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «σήμερα αποκαθίσταται η ιστορική και πολιτιστική μνήμη σε αυτό τον μοναδικό χώρο» και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αστυνομία για τα όσα έπραξε.

Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Χατζή, χαρακτήρισε ως «αναστάσιμη» τη σημερινή μέρα και προσέφερε στους αστυνομικούς, που συνέβαλαν στην εξιχνίαση της κλοπής ως συμβολικό δώρο, από
μία επανεκτύπωση της έκδοσης «OLYMPIA» του 1824, στην οποία αποτυπώνεται η τοπογραφία της κοιλάδας της Ολυμπίας και του Ιερού.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου